Scroll to top
© 2023, İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ KULÜBÜ. HER HAKKI SAKLIDIR.

İTÜ Mustafa İnan Kütüphanesi

Öncelikle kütüphanemiz adını eski rektörümüz olan Mustafa İnan’dan almıştır. Tarihi çok eski yıllara dayanan Mustafa İnan Kütüphanesi’nin temelleri ilk olarak 1797 yılında  Mühendishane-i Bahri Hümayun’da açılan matbaada basılan kitaplarla atılmıştır. İçeriğinde 500.000 den fazla kitap bulundurmaktadır ve aynı anda 1200 öğrencinin oturup çalışabileceği bir düzene sahiptir. Buradaki eserlerden herhangi birinin kopyalanması kesinlikle yasaktır. Ayrıca Türkiye’nin ilk 7/24 açık kütüphanesidir. Kitapsal bilgileri bir kenara bırakacak olursak kütüphanenin içinin oldukça rahat ve düzenli olduğunu söyleyebilirim. Kütüphanenin girişinde dolaplarımız var, bu dolaplar İTÜ öğrencileri ve personellerine özel. İTÜ kartınızla 5 saatliğine anahtar ödünç alabilirsiniz ancak süreyi geçemeniz halinde her saat başı geciktirme ücreti olarak sizden 50 kr alacaklar.

Kütüphaneye girdiğiniz anda sizi iki alan bekliyor olacak, biri sesli biri sessiz alan olmak üzere. Sessiz alan adı üstünde insanlara rahat ve sessiz bir çalışma ortamı sunuyor. Kütüphanenin ikinci katında karel adında tek kişilik çalışma alanları ve grup çalışma alanları bulunuyor. Kütüphanenin alt katında ise birer tane konferans ve toplantı salonu mevcut. Bu salonların rezervasyonunu form doldurarak sağlayabilirsiniz. Kütüphanenin internet erişimi mevcut ve eğer burada öğrenciyseniz eduroam isimli ağa tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Kütüphane içinde bilgisayarlarımız da mevcut araştırma için kullanabilirsiniz. Zaten araştırma dışında kullanımı yasaktır. Bunun dışında kütüphane içinden çıkmadan içeride yer alan otomatlardan kahve, su, atıştırmalık sağlayabiliyorsunuz. Masaların konumu gayet iyi, çok alan kaplamıyor ve kitaplıklar oldukça düzenli. Her masada bazıları bozuk olsa da lamba ve priz bulunuyor. Final döneminde kütüphane oldukça kalabalık oluyor ancak sabah erkenden gelindiğinde yer bulmak mümkün. Kütüphane giriş çıkışlarında kart okutmanız gerekli bu nedenle molaya çıkarken kartı da almayı unutmamak gerek.

Kütüphanenin kitap ödünç alma kısmına gelecek olursak, itü kartınız ile bunu sağlayabilirsiniz. Oldukça geniş ve bilgi bakımından donanımlı bir kütüphane olduğu için istenilen kitap kolayca bulunabiliyor.. Bir lisans öğrencisinin aynı anda maksimum 10 tane yayın alma hakkı vardır. Aldığınız kitabı geri verme süreniz 15 gündür ancak bu sürenizi 3 kez uzatma hakkınız mevcut, bu uzatmaları da yapabilmeniz için sürenin en az yarısının geçmiş olması gerekli. Eğer üyelik yapacaksanız internet sitesinden üyelik kısmına girin adım adım oldukça basit bir şekilde anlatılıyor orada. Form doldururup gönderiyorsunuz kısaca, ardından size 3 iş günü içinde geri dönüş yapıyorlar üyeliğinizi onaylayarak. Genel olarak aslında kütüphanemizin temelleri bu kadar, kütüphanenin dışından bahsedelim son olarak da. Kütüphanemizin dışı eğer dikkatli bakarsanız bal peteği şeklindedir. Ayrıca yanında oldukça estetik görünen bir havuzu bulunur. Kütüphaneye yaklaşırken bir sürü isim yazılı taş göreceksiniz bunlar değerli mezunlarımızın adlarıdır. Bir de Hezarfen heykelimiz mevcut hemen havuzumuzun yanı başında. Ona da kütüphaneden ayrılırken bir göz atabilirsiniz estetik bir çalışmadır.

Related posts