Scroll to top
© 2023, İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ KULÜBÜ. HER HAKKI SAKLIDIR.

İTÜ’de Hazırlık Eğitimi

İTÜ fakültelerindeki programlar %30 ve %100 İngilizce olduğundan dolayı, lisans programlarında eğitim hakkı kazanabilmek için İTÜ Senatosu tarafından kabul edilen bir sınavdan ((İTÜ Yeterlilik Sınavı (Proficiency), TOEFL IBT veya PTE) yeterli puanı almış olmak gereklidir.

İTÜ’de hazırlık eğitimi sene başında yapılan ve isteyen öğrencilerin katıldığı bir Proficiency Sınavı ile başlar. Bu sınavdan 60 ve üstü puan alan öğrenciler, hazırlık sınıfını atlayarak lisans programlarına başlamaya hak kazanırlar. Bu sınavda 60 puanın altında kalan ve  sınava girmeyen öğrenciler, hazırlık sınıflarının belirlenmesi için Düzey Belirleme Sınavı’na girerler. Bu sınav sonucuna göre dil kurları belirlenen öğrenciler, Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından düzeylerine göre sınıflara yerleştirilir. İTÜ tarafından açıklanan akademik takvime göre oryantasyondan sonra hazırlık eğitimine başlanır.

Proficiency test sonuçlarınızı 2 yıl boyunca yapacağınız işlemlerde kullanabilirsiniz.

Irregular Kavramı Nedir?

İTÜ’de ocak ayında yapılan Proficiency sınavına katılmaya hak kazanıp hazırlık eğitiminizi bitirerek bahar yarıyılında lisans eğitiminize başlarsanız irregular olursunuz.

İTÜ Hazırlık Kurları

İTÜ hazırlık eğitiminde 4 adet seviye bulunmaktadır. Bu kurlar aşağıdaki gibidir:

  • B1+ level (upper-intermediate)
  • B1 level (intermediate)
  • A2 level (pre-intermediate)
  • A1 level (elementary)

Bu kurlar içerisindeki haftalık ders saatleri ise aşağıdaki gibidir:

  • B1+ : 14+2* saat (Güz Dönemi)
  • B1: 20+2* saat (Güz Dönemi) / 16+2* saat (Bahar Dönemi)
  • A2: 22 saat (Güz Dönemi) / 20 +2* saat (Bahar Dönemi)
  • A1: 24 saat (Güz Dönemi) / 24+2* saat (Bahar Dönemi)

(2* şeklinde gösterilen ders saatleri)

B1+ öğrencileri için güz ve bahar dönemi için Translation Practices adı altında çeviri derslerini,

B1 öğrencileri için güz ve bahar, A2+ öğrencileri için bahar döneminde Academic/ Drama-Based Communication Skills adı altında speaking ve telaffuz derslerini kapsamaktadır.

Güz döneminin sonunda Proficiency Sınavı’na girmeyip bahar döneminde hazırlığa devam ederseniz, bahar dönemi için kurlarınız yükseltilir.

A1 öğrencileri A2+,

A2 öğrencileri B1,

B1 öğrencileri B1+,

B1+ öğrencileri de devam etmek istedikleri takdirde tekrar B1+ olarak devam ederler. Çünkü B1+ kuru tek dönem olarak planlanmıştır ve bir üst kuru yoktur.

Ayrıca Düzey Belirleme Sınavı’na girmeyen öğrenciler direkt olarak A1 kurundan başlarlar.

Proficiency’e Girmek İçin Gerekli Puanlar

Sene sonunda (Mayıs/Haziran) Proficiency Sınavı’na girebilmek için yıl içinde yapılan sınavlardan %60 başarı şartını sağlamış olmak gereklidir.

Ocak ayında yapılan ve irregular olmayı sağlayan Proficiency sınavına girebilmek için B1+ ve B1 öğrencileri, yıl içi yapılan sınavlardan %60 başarı oranını sağlamak zorundadır. Bu oran A2 öğrencileri için %80 olup güz dönemine A1 olarak başlayan öğrencilerin ocak ayı Proficiency Sınavı’na girme hakları yoktur. Ocak ayı Proficiency Sınavı’na girebilmek için gerekeli diğer bir şart ise güz dönemindeki yoklama sınırını aşmamaktır.

Düzey Belirleme Sınavı İçeriği

Sınavda çoktan seçmeli, okuma, yazma, dinleme bölümleri bulunmaktadır. Puanlara göre sınıf düzeyleri aşağıda verilmiştir:

  • B1+ : (upper-intermediate) 76 – üstü
  • B1 : (intermediate) 52 – 75
  • A2 : (pre-intermediate) 32 – 51
  • A1 : (elementary) 0 – 31

Not: Sınav 120 üzerinden değerlendirilmektedir.

Proficieny Sınav İçeriği

Sınavda çoktan seçmeli, okuma, yazma, dinleme bölümleri bulunmaktadır. Sınav geçme notu 60’tır. Sınavdan 85 ve üstü alanlar lisans sürecinde verilen ING112 dersinden AA harf notu ile muaf olurlar.

Daha fazla bilgi için:

2019-2020 Curriculum Guide (itu.edu.tr)

İTÜ Yabancı Diller Yüksekokulu (itu.edu.tr)